Jul & nyttår 2017

Julen 2017

Menyer

Første dag jul

Hovedrett

Salmalaks m/agurksalat, Hollandiese saus (pakke) og kokte poteter

Hvitvin

 

Dessert

Riskrem

 

Annen dag jul

Nissedrikk

Forrett

Aspargessuppe

Foccacia med smør . Ett brød i grå form m/Rosmarin

Ett glass Hvitvin – Soave Classico

 

Hovedrett

Reinsdyrstek – se her.

Kokte råskrelte poteter  – hvor mange? 3 til hver = 21 + 4 = 25

Viltsaus – 2 pakker.

Senere så holder med 2 blomkål og 2 brokkoli.

Blomkål og Brokkoli

Aroma sopp (900 gr)  Brukte det ikke. Ikke nødvendig å ha-

Rødvin

1 solo
Egge eplemost

Dessert

Multer og fløte  m/ett glass Castiôn Moscato d’Asti 2016. Multene tas ut 24/12.

Sjokolademouse for to personer. Lages ferdig første dag jul.

 

Nyttårsaften

Hovedrett

Hjort 

Steken brukte nær 2 timer på 125 grader i ildfast form

Fløtegratinerte poteter – kok potetskivene noe på forhånd, se oppskriften

Se også denne: http://www.nammis.no/hjortestek/

 

Dessert

Bringebær og fløte

Vin: Moscato d’Asti. 

 

Hjortestek:

Hjortestek

Slik gjør du

1. Sørg for at hjortesteken er ferdig tint og romtemperert. Kjøtt bør få tine sakte i den kaldeste delen av kjøleskapet, gjerne over et døgn. Ta steken ut av kjøleskapet cirka en time før du skal begynne å tilberede den, slik at den får romtemperatur.

2. Sett på stekeovnen på ønsket steketemperatur. Jo lavere temperatur, jo lenger steketid. Noen foretrekker lang steketid for smakens skyld – noen foretrekker kort steketid for å bruke kortest mulig tid på maten.  

3. Tørk av kjøttet med litt kjøkkenpapir og gni inn salt, pepper og timian.

4. Ha olje og smør i en stekepanne og varm med sterk varme til smøret er nøttebrunt. Brun steken på alle sider (også kortsidene) i cirka 1 minutt til hele steken har fått en god stekeskorpe.

5. Plasser steketermometeret slik at tuppen havner midt i den tykkeste delen av steken.

6. Knus hvitløksfeddene med langsiden av en kjøkkenkniv (eller lignende).

7. Ha gulrøttene, steken og hvitløken i en stekepose. Klipp et hull på toppen av stekeposen, slik at dampen kan forsvinne. Trenger ikke å bruke stekepose.

8. Stek steken midt i ovnen til kjernetemperaturen er 58 grader.

9. Ta steken ut av ovnen og pakk den inn i aluminiumsfolie. La den hvile i folien i cirka 20 minutter. Den holder seg varm og godt, men blir mer saftig.

10. Ta gjerne vare på stekekraften og bruk den i sausen. Gulrøttene serverer du til steken.

 

Comments are closed.