Brød med havregryn i form

Kilde: frutimian.no/2022/08/09/saftig-brod-med-havregryn/

Til deigen
200 g lettkokte havregryn
300 g fint sammalt hvetemel
650 g hvetemel
1.5 ts salt
1 pk gjær
3 ss olivenolje
8 dl vann, ca. 25 grader

Topping
50 g lettkokte havregryn

Slik baker du saftig brød med havregryn

Ha alle de tørre råvarene til deigen i en eltebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen Tilsett oljen og mesteparten av vannet og start eltingen. Jeg bruker å la maskinen gå på laveste eller nest laveste hastighet gjennom nesten hele eltetiden.

Deigen skal eltes i ca. 15 minutter, og i løpet av den tiden vil du se at den vil samle seg sammen. Tilsett resten av vannet etterhvert som du ser at deigen samler seg. Noen ganger tilsetter jeg alt, andre ganger er det kanskje en eller to spiseskjeer med vann som ikke blir med i deigen.

Kjør opp hastigheten på eltingen de to siste minuttene. Husk å stå ved siden av eltemaskinen for å passe på at den ikke hopper ned på gulvet.

Fjern eltekroken fra deigen og dekk deigen med et lokk. La den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv ut deigen. Del den i to like store deler og form hver del til en rund bolle. Prøv å stram bollen mens du drar den mot deg. Legg over en klut og la deigen hvile i 15-20 minutter.

 

Forming av brødene

Kle to brødformer, på 2 liter hver, med bakepapir og sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Fyll litt lunkent vann i en bolle og fordel havregrynene på en tallerken.

Legg den ene deigballen, med toppen ned, på bakebordet og dra den litt ut til en firkant. Brett siden lengst fra deg inn til midten og klem endene lett ned. Dra kortenene litt ut før du plasserer dem innover mot midten. Så bretter du siden nærmest deg over midten slik at den dekker de tidligere brettene.

Sett håndflatene vannrette, med lillefingrene ned, bak brødet og dra det forsiktig mot deg samtidig som du strammer deigen litt.

Pensle oversiden av brødet med vannet før du dypper det i havregrynene og legger det i brødformen. Gjenta med det andre brødet.

La brødene heve til nesten dobbel størrelse. For å sjekke om de er klare for steking, kan du stikke en finger forsiktig ned i deigen. Kommer gropen rett ut, må deigen heve litt til. Dersom gropen sakte kommer ut, er brødene klare for steking.

Snitt dem gjerne på toppen med et barberblad før du setter dem på nederste rille i stekeovnen.

Stek brødene i 45-50 minutter. Stikk gjerne et steketermomter midt i det ene brødet, når du tror det er ferdig, for å sjekke kjernetemperaturen. Når den er 97 grader, er brødene ferdige.

Hvelv brødene over på en bakerist til avkjøling.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.