Brød med havregryn i form

Kilde: frutimian.no/2022/08/09/saftig-brod-med-havregryn/

Til deigen
200 g lettkokte havregryn
300 g fint sammalt hvetemel
650 g hvetemel
1.5 ts salt
1 pk gjĂŚr
3 ss olivenolje
8 dl vann, ca. 25 grader

Topping
50 g lettkokte havregryn

Slik baker du saftig brød med havregryn

Ha alle de tørre rüvarene til deigen i en eltebolle. Bruker du fersk gjÌr, smuldrer du den rett i bakebollen Tilsett oljen og mesteparten av vannet og start eltingen. Jeg bruker ü la maskinen gü pü laveste eller nest laveste hastighet gjennom nesten hele eltetiden.

Deigen skal eltes i ca. 15 minutter, og i løpet av den tiden vil du se at den vil samle seg sammen. Tilsett resten av vannet etterhvert som du ser at deigen samler seg. Noen ganger tilsetter jeg alt, andre ganger er det kanskje en eller to spiseskjeer med vann som ikke blir med i deigen.

Kjør opp hastigheten pü eltingen de to siste minuttene. Husk ü stü ved siden av eltemaskinen for ü passe pü at den ikke hopper ned pü gulvet.

Fjern eltekroken fra deigen og dekk deigen med et lokk. La den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

Dryss et tynt lag med mel pü bakebordet og hvelv ut deigen. Del den i to like store deler og form hver del til en rund bolle. Prøv ü stram bollen mens du drar den mot deg. Legg over en klut og la deigen hvile i 15-20 minutter.

 

Forming av brødene

Kle to brødformer, pü 2 liter hver, med bakepapir og sett stekeovnen pü 200 grader over- og undervarme.

Fyll litt lunkent vann i en bolle og fordel havregrynene pĂĽ en tallerken.

Legg den ene deigballen, med toppen ned, pü bakebordet og dra den litt ut til en firkant. Brett siden lengst fra deg inn til midten og klem endene lett ned. Dra kortenene litt ut før du plasserer dem innover mot midten. Sü bretter du siden nÌrmest deg over midten slik at den dekker de tidligere brettene.

Sett hündflatene vannrette, med lillefingrene ned, bak brødet og dra det forsiktig mot deg samtidig som du strammer deigen litt.

Pensle oversiden av brødet med vannet før du dypper det i havregrynene og legger det i brødformen. Gjenta med det andre brødet.

La brødene heve til nesten dobbel størrelse. For ü sjekke om de er klare for steking, kan du stikke en finger forsiktig ned i deigen. Kommer gropen rett ut, mü deigen heve litt til. Dersom gropen sakte kommer ut, er brødene klare for steking.

Snitt dem gjerne pü toppen med et barberblad før du setter dem pü nederste rille i stekeovnen.

Stek brødene i 45-50 minutter. Stikk gjerne et steketermomter midt i det ene brødet, nür du tror det er ferdig, for ü sjekke kjernetemperaturen. Nür den er 97 grader, er brødene ferdige.

Hvelv brødene over pü en bakerist til avkjøling.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.