Horn med rugmel

Fra deig til ferdig horn

Oppskrift på 12 store horn:
75 gr bremykt 
5 dl lettmelk
1 egg (+ 1 egg til pensling)
1 pk (50 gr) gjær
1 – 2 ts sukker
3 dl Fin sammalt rugmel
1 dl Grov sammalt rugmel eller hvetemel
7 – 9 dl hvetemel
Valmuefrø

 

Heve første gang i 40 minutter.
Heve på plate i 20 minutter, før steking.

Stek: 220 grader (avhengig av stekeovn) i ca 10 minutter.

Hvordan?
Smuldre gjær i bolle.
Ha i litt av sukkeret i bollen, slik at gjæren løser seg raskere.

Ha egget i en kopp, og visp det opp.

Smelt smøret i en kjele.
Tilsett melken.
Varm til 37 grader. (40 grader om du bruker tørrgjær).
Hell litt i bollen, og løs opp gjæren.
Ha i resten av melkeblandingen.
Tilsett vispet egget.
Tilsett sukkeret.
Rør i bollen med sleiv slik at sukkeret løser seg opp.
Tilsett det groveste melet, deretter det nest groveste – rør godt i bollen med sleiv, når det tilsettes.
Tilsett hvetemel i passende mengde (ikke alt), slik at det blir en deig.
Elt deigen forsiktig, med sleiv. Deigen blir seig, hvis du elter for mye – og dermed vanskelig å kjevle ut.
Dryss litt hvetemel over deigen.
Sett lokk på bollen (eller legg plast over).
Sett bollen lunt (i et forvarmet rom) i 40 minutter.

Gjør klar for utbaking:
Tre stekeplater med bakepapir.
Visp et egg.
Sett ovnen på 220 grader.

Utbaking:
Deigen skal eltes litt på en bakefjøl, før utkjevling.
Del deigen i to like store deler.
Ta den ene halvdelen, bank flat – og kjevle den ut (pass på at det ikke henger).
Del leiven i 2 halvdeler, som igjen deles i 2 x 3 “trekanter”:

Rull hornet sammen, fra ytterende og inn.
Sett på brett (6 på hvert brett).
Sett til etterheving i 20 min.
Gjenta for den andre delen.

Pensle med egg.
Strø på valmufrø (eller sesamfrø)

Stek midt i ovnen.

Egner seg fint for frysing.

 

 

Comments are closed.