Prinsessekake

Oppskrift:

150 g smør
2 dl melk
50 g gjær
1 egg
75 g sukker
1 ts kardemomme
ca 8 dl hvetemel

Fyll:

5 – 6 dl Vaniljekrem, enten hjemmelaget eller ferdig kjøpt.

Hjemmelaget (lages mens deigen heves)
2 1/2 dl lettmelk
1 stort egg
2 ss sukker
1 1/2 ss potetmel
1 ts vaniljesukker (has i, når det settes i vannbad for avkjølig

Ha alt unntatt vaniljesukker i en liten kjele.
Varm opp under opprøring – pass på å røre hele tiden og pass på at det ikke begynner å koke.
Rør det det begynner å stivne (10 – 15 minutter).
Når det er passe stivt, settes i vannbad for å bli helt kaldt.
Rør inn vaniljesukkeret.
Må være helt avkjølt før det brukes i kaken.

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele. Bland med melken. Tilpass varmen til den er lunken, 37°C. Løs opp gjæren i væsken, som er tilsatt noe av sukkeret. Tilsett sammenpisket egg og resten av sukkeret. Ha så i kardemomme og til slutt hvetemel, til du får en jevn og glatt gjærdeig. La deigen heve i 45 min.

Smør en rund kakeform (26 cm i diameter) med smør og ha bakepapir i bunnen.
Ta 1/3 av deigen og kjevle den litt ut til en sirkel.
Legg i formen og bankes flat her.

(Smør halvparten av vaniljekremen over deigen i bunnen av formen. (Ikke for mye – kan bli vanskeligere å få gjennomstekt kake!))

Kjevle ut resten av deigen til en avlang leiv, ca 20×40 cm.
Smørykt over vaniljekrem. Rull sammen og skjær rullen opp i 9 biter som er ca 4 cm tykke.
Legg bitene i formen, 1 i midten og 8 stk rundt.
Fyll mellomrommet mellom bitene med resten av vaniljekremen.
Etterheves i 30 min.

Pensle over kaken med litt sammenpisket egg.
Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 200°C i 40 min (se tips).
De siste 10 minuttene: kun undervarme. Legg bakepapir over kaken.
Avkjøl kaken helt i formen.
Løsne den kalde kaken forsiktig fra formen.
Dra av bakepapiret fra undersiden og sett kaken på et passende fat.

Pynt kaken eventuelt med melisglasur før servering.

Melisglasur:
Ta melis og tilsett litt vann. Rør til passende masse.

Tips

Det er viktig at “Prinsessekake” blir helt gjennomstekt i bunnen. Det er derfor viktig at du steker den på nederste rille i ovnen og bruker hele steketiden. Synes du at kaken blir for mørk på overflaten, kan du dekke den til med en stykke matpapir på slutten av steketiden. Dersom du er usikker på om den ferdigstekte kaken er helt gjennomstekt i bunnen, kan du steke kaken litt ekstra etter at den er tatt ut av formen, men da på stekeplate og eventuelt med nedsiden opp (men ikke for lenge, for da renner vaniljekremen ut av kaken).

“Prinsessekake” kan fryses.

Legg igjen en kommentar