Lammegryte med ovnsbakte poteter

Kilde: https://www.tv2.no/a/8657707/ 

Laget første gang 4/11-18. Meget god. Serverte med en grønn salat.

Dette trenger du:

  • 800 g benfritt lammekjøtt fra bog eller stek – eller ca 1 kg lammestek m/ben i skiver -eller 1 kg fårikålkjøtt .
  • 2 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 gulrøtter/regnbuerøtter
  • Olivenolje til steking
  • Salt, grovmalt pepper
  • 5 stk flådde tomater, evt. 1 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • 3 dl lammekraft, evt. lamme-/grønnsakbuljong
  • 1-2 dl rødvin eller eplemost til å koke ut pannen
  • 1 hel kanelstang
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 1 laurbærblad

Slik gjør du:

Del lammekjøttet i store biter. Lammestek i skiver med ben; del i 2-3 biter.

Rens og del løk i båter.

Finhakk hvitløk.

Skrell gulrøtter/regnbuerøtter i tykke skiver eller strimler.

Flå tomatene ved å lage et snitt i skinnet.

Legg i kokende vann i 1-2 minutter og trekk av skinnet.

LAM: Prøv Lammegryte med ovnsbakte urte- og hvitløkspoteter til helga. Foto: TV 2
LAM: Prøv Lammegryte med ovnsbakte urte- og hvitløkspoteter til helga. Foto: TV 2

Grovhakk tomatene.

Stek kjøttet i varm stekepanne med olje.

Krydre med salt og pepper.

Ikke legg for mye kjøtt i pannen av gangen.

Legg det brunede kjøttet over i en gryte etterhvert som det blir stekt.

Fortsett med å steke løk, hvitløk og gulrøtter/regnbuerøtter.

Legg over i gryten.

Kok ut pannen med rødvin/eplemost, og kok inn til halvparten.

Hell over i gryten.

Tilsett hakkede tomater, kraft, eddik og krydder.

Kok opp og la retten trekke, med lokket halvveis på gryta, i ca. 1 time. Jevnes med maisenna-mel utrørt i litt kaldt vann.

Fårikålkjøtt trenger litt mer trekketid.

Smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer krydder.

 

Ovnsbakte urte- og hvitløkspoteter:

  • 1 kg små poteter (morenepoteter)
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ss finhakkede friske urter
  • 1–2 fedd hvitløk
  • 1 ts salt

Behold skallet på poteter med tynt skall.

Kok potetene knapt møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet, og damp potetene tørre.

Varm stekeovnen til 225C.

Bland sammen olje, urter, finhakket hvitløk og salt.

Bruk gjerne en hurtigmikser og kjør sammen til en grønn urteolje.

Legg potetene i en stor ildfast form.

Klem potetene lett med gaffel.

Drypp over urteoljen.

Rett før servering: stek potetene i 10-15 minutter på øverste rille i varm stekeovn.

Server gylne poteter til gryten.

 

Comments are closed.