4-korn brød

Kilde: https://trinesmatblogg.no/2010/09/4-kornbr%c3%b8d-a-la-apent-bakeri/

 

Oppskriften nedenfor gir 3-4 brød (2 brød).

 

Trinn 1
4 dl kokende vann (2 dl)
200 gram hel rug (100 gr)
100 gram solsikkekjerner (50 gr)
100 gram sesamfrø (50 gr)
100 gram linfrø (50 gr)

Bland alle ingrediensene i bakebollen, dekk med plast og la stü i romtemperatur i minst 2 timer. Jeg lot det stü over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Trinn 2
1 liter lunkent vann (1/2 liter)
125 gram sammalt rug, grov (65 gr)
125 gram sammalt rug, fin (65 gr)
ca 1100 gram hvetemel (ca 550 gr)
ca 25-40 gram havsalt* (ca 10 gr)
25 gram gjĂŚr ( ca 15 gr)
solsikkekjerner, sesamfrø og linfrø til pynt

(* I oppskriften skal det vÌre 40 gram salt, men jeg tilsatte kun ca 25 gram. Synes ofte brødoppskrifter kan inneholde for mye salt, men det er jo smak og behag. Bruk havsalt, benytter du annet salt mü du uansett justere ned saltmengden.)

 

Ha alle ingrediensene (med unntak av ca 1 dl av vannet) i bakebollen fra trinn 1, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 4 minutter pü sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør den i omtrent 4 minutter pü høy hastighet. Spe med resten av vannet, litt etter litt, til du har en blank og elastisk deig. (Hvis du ikke benytter kjøkkenmaskin til hele elteprosessen tilsetter du alt vannet pü en gang og sper i melet etterhvert.)

Ha deigen over i en større bakebolle og la heve i ca 1,5 time eller gjerne enda lengre om du har tid til det. Ha deigen pü bakbordet og del den i 3 eller 4 like emner. Jeg laget 3 brød da jeg har 3 relativt store brødformer, som akkurat für plass i stekovnen sammen. La emnene hvile pü bakebordet i ca 20-30 minutter.

Form de deretter til brød og legg de i smurte brødformer eller side om side i smurt/bakepapirkledt langpanne (pass da pü ü ha smør eller olje mellom brødene dersom de blir liggende inntil hverandre). Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø over.

La brødene heve til dobbel størrelse, og stek de pü nederste rille i stekovnen i ca 40-45 minutter ved 220 grader, til brødene er gyldenbrune. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekte ved ü banke pü de. Für du en hul lyd er de ferdige.

Avkjøl brødene pü rist. Sü er det bare ü vente til brødet er süpass avkjølt at du kan skjÌre av en blings og prøvesmake. Du fortjener det nü!

Comments are closed.