Boller – sunnere variant

Utgangspunkt: https://www.matgodt.no/hjemmebakst/boller/

 

OPPSKRIFT på 18 store boller
Bruk sleiv og håndkraft, da har du bedre kontroll på mengden mel.

150 gr Bremykt (istedenfor smør)
1 ts kardermomme
1/2 dl sukker
1/2 dl sukrin (istedenfor totalt 1 dl sukker)
1 egg
1 pk gjær
3 dl lett melk

4 dl fullkornshvetemel (istedenfor hvetemel – totalt 8-10 dl)

4-5 dl hvetemel (bruk så lite som mulig). Mye mel gjør bollene harde, og ikke gode. Boller skal være lette og luftige.

1) Smelt smøret og tilsett melken. Varm til 37 grader.
2) Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett litt av sukkeret. (Sukkeret gjør at gjæren løser seg lettere).
xDSCN07343) Hell litt av væsken opp i bollen, og rør ut gjæren – slik at den løser seg helt opp.
4) Visp egg, og hell opp i så mye som mulig i bollen (MEN hold av litt til pensling). Rør i bollen med sleiv.
5) Tilsett sukker og kardermomme. Rør til alt sukkeret har løst seg opp.
6) Hell i mel, litt om gangen – rør og elt til deigen slipper bollen. PASS PÅ: at du ikke tar i mer mel enn akkurat passe – for mye mel gir hardere boller.
7) Elt deigen litt, men ikke for mye.
8) Strø litt hvetemel på deigen, slik at den ikke tørker ut under heving.

9) Sett lokk på bollen, eller legg plast over – og sett den på et lunt/varmt sted i 40 minutter.

10) Ha deigen ut på bakebordet, elt den litt – og del den i to like store emner.

11) Elt emne litt, og rull det til en pølse – som deles i 9 nye emner.
12) Hvert av de 9 emnene rulles i hendene til runde boller.
13) Plasser de 9 bollene på et stekebrett, med bakepapir. Dekk over med plast (gjerne en REN ubrukt plastpose som er splittet i to). Sett til etterheving i 25 minutter på et varmt sted (eller over damp).
Gjenta med det andre emne.
14) Sett ovnen på 240 grader (ca).

15) Pensle bollene med egg.
16) Sett midt i stekeovnen.
17) Stek på ca 240 grader i 8-10 minutter. Pass på tiden, denne avhenger av ovnen!!

Avkjøles på rist.
Legg i fryseren, når de har blitt helt kalde.

Comments are closed.