Jul & nyttår 2022

Julen 2022

Kaker (2021)

Smultringer

Smultringer stekt søndag 19/12.

Lagde ca 215, deig = 180 stk = 60 +60 + 60 . 2 kg smult – først 1 1/2 kg og deretter 0,5 kg.

Termometer til jerngryta – Digitalt kjøkkentermometer | Clas Ohlson  Asker: B46. Kjøpt!

Småkaker med sjokoladebiter II. Kun smør

Krumkaker – 18 stk

 

Menyer

Første dag jul – 21. 

 

Hovedrett

Salmalaks m/agurksalat, smeltet smør og kokte poteter. Sandefjordsmør (pakke) + smeltet smør til mor

1 flaske Mastroberardino Mastro Campania Bianco – Mastroberardino Mastro Campania Bianco | Italia | Land | Vinmonopolet

 

Dessert – 20

riskrem

Piano bringebærsaus

 

Annen dag jul

I 2021 og 2019 var vi 5 (meg + Jans familie).

Rødvinsgløgg.   MEGET GOD

Brukte i 2021 1 flaske av: Gato Negro Cabernet Sauvignon 2020

 

Forrett – 21 

(Samme som i 2020 og 2019)

Bakte loffen på morgenkvisten.

Kjøpte 3 pakker (300 gr) røkt laks, brukte 150 gr laks

+ fersk dill

Meget godt. Brukte hjemmelaget loff./

Crostini med dillkrem og røkt laks – Matgodt – mat og muligheter

Eggerøre på ristet loffskive til B.K.

 

 

Hovedrett – vi var 5 voksne i 21 og 19. Vi var 6 i 2020. 

Elgstek  – se her. 62 grader.  125 grader. Satte den inn kl 15.45 – var nådd 62 grader kl. 18.00. Steken var på 1,48 kg.  Steken hadde en indre temperatur på 15 grader, når jeg satte den i ovnen. Burde vært tatt ut, når jeg stod opp (2 timer tidligere enn når jeg tok den ut i 2020).
23/11-2019: Kjøpte 2 elgsteker hos Meny: 1,264 kg + 1,098 kg. Leverandør: www.livilt.no  Tas ut 23/12.

10/11-20: Kjøpte en elgstek på 1,48 kg. Tas ut 23/12. Akkurat passe mengde. 1 1/2 skive igjen av steken.  Steken var veldig god. Satte den inn kl. 16.00 i 2020, det var litt sent – var klar 17.30 og deretter 15 min hvile. Tok den ut av kjøleskapet litt sent.

30/10-21: Kjøpte en benfri elgstek på 1,520 kg.
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp.
Var tykkere enn tidligere, og tok dermed lengre tid å steke.

 

23/9-22: Kjøpte en benfri elgstek på 1,476 kg hos Meny (kilopris=416 kr).
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp.

 

 

Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.

Steken tok over 2 timer for å nå 59 grader. Var nok tykkere enn tidligere.

Elgsteik og asparges, sopp, stekt potet, jordskokkmos – Aperitif.no : Brun steika på alle sider.
Bak den til 65° C (2 t i 140° C) med gulrot, løk og vin.

Eller:

Elgstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat (det er denne jeg brukte i 2019 og 2020)

  1. Tørk steken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt og pepper.
  2. Smelt smør eller margarin i en stekepanne og brun steken fint rundt på alle sider i en stekepanne.
  3. Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en stor ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell litt vann i formen.
  4. Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steken rosa og medium stekt.
    La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i skiver.

2021: Sett inn steken kl. 15.15. Skal stå i 1 1/2 – 2 timer + hvile 15 min.

Vin 21: 1 flaske fra Chile, Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019 – 144,90  – https://www.vinmonopolet.no/Land/Chile/Odfjell-Armador-Cabernet-Sauvignon-2019/p/3438701

 

2021:

Kokte råskrelte poteter  – hvor mange? 3 til hver = 15. Hadde 14 i normal størrelse. Stor sort kjele

Viltsaus – 2 pakker. Greit med to pakker – 1 liter saus.  (Jakobs viltkraft 250 ml var veldig bra. Ikke lagre i kjøleskap)

 

2020: Forrett spist kl. 18.15. Gløgg kl. 17.15. Middag kl. 18.30.  Bør spise litt tidligere i 2021.

 

Grønnsaker:

Aspargesbønner (grønne) – veldig gode. Ta bort endene (iflg. Jan). 1 pose ferske.

+ 1 blomkål

Tyttebærsyltetøy

Lag soppstuing av ca 750 gram i 2020 – nesten alt gikk med
Soppstuing av 500 gr sopp – alt gikk med i 2019

Blomkål og Brokkoli

1 solo

2020: Eplemost fra Egge. 1 liter kjøpt på Rema. Veldig bra

 


Dessert 2021

Multer og kremfløte, m/ett glass vin. Multene ble tatt ut 24/12 – 600 gr til 3 voksne.

Vin: Saracco Moscato d’Asti 2021 | Italia | Land | Vinmonopolet

Sjokolademouse for to personer. .

 

Nyttårsaften

Far, mor og meg.

Vin:

Ca’ Botta Valpolicella | Italia | Land | Vinmonopolet 199,50

Vajra Moscato d’Asti 2021 | Italia | Land | Vinmonopolet

I 2020 hadde vi også noe hvitvin……trenger vi det i 21?

Tidsplan

Spise kl. 18.00 – 18.15.

Fløtegratinerte poteter inn i ovnen kl 17.00.  Stek ut ca 17.45 (håper jeg). (930 gr hjort i 20: inn 16.15 – ut 17.50 60,5 grader).

Stek inn i stekeovn 16.00 – tar 1 1/2 – 2 timer.  Deretter 15-20 min hvile. Ut når den er på 60 grader – kjernetemp stiger litt, under hvilen.

Være hos far kl. 15.45

Kjøre fra meg kl. 15.30

Rødvinsgløgg trekkes fra kl. 14.20 – 15.20 – helles over på forvarmet termos.

Starte med rødvinsgløggen kl. 14.10.

Hovedrett

Kjøpte 30/10-21 834 gram stek av kalv reinsdyr (fersk – la den i fryseren dagen etter (31/10).
Ut av fryseren 27/12. Ut av kjøleskap, når jeg står opp 31/12.

Reinsdyrstek 

Reinsdyrstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat:

Gni steken godt inn med salt og pepper. Stek den raskt i pannen.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver. Tilsett vann og sett langpannen i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.

  • Stikk inn et steketermometer mot midten av kjøttet.
  • Sett ovnen på 125 grader C og legg steken i langpanne. Hell på vann.
  • Steketid for reinsdyrstek er ca. 1 ½ time, avhengig av tykkelse på kjøttet.
  • Ved 60 grader C er steken rosa, og ved 72 grader C er den grå.
  • Reinsdyrsteken bør hvile i 15-20 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Kjøp et par gulrøtter + løk (til steken)

31/12-21: Satte inn steken kl 16.00. Ferdig på 61 grader kl. 18.10. Den var på 16 grader i midten, når jeg satte den inn i stekeovnen. Ble tatt ut av kjøleskapet kl. 08.15.

 

Hva vil far ha av grønnsaker?

Sjampingjongstuing m/creme fraische.  (Stek sjalottløk og sjampinjonger i olje til de blir fint brune + tilsett creme fraiche)

1 liten Brokkoli

 

Poteter:

6 – 7 poteter

Fløtegratinerte

Sett potetene inn sammen med steken siste 45 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, dryss over revet ost og stek videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått en fin, gyllen farge.   Kok skivede poteter i fløte i 10-15 min først.

Hjortestek med fløtegratinerte poteter | Oppskrift – MatPrat

 

 

Tyttebærsyltetøy

Ca’ Botta Valpolicella | Italia | Land | Vinmonopolet 199,50. Var veldig god.

Comments are closed.