Boller

Hjemmebakte nystekte boller – hva er vel bedre?

Å bake boller, fra bunnen av et enkelt – og tar bare rundt 2 timer.
Boller egner seg veldig godt til frysing, men vær klar over at de krymper litt.
Tines enkelt i stekeovn, på ca 160 grader i 7 minutter (tiden øker, hvis du tiner mange).

DSCN0040

OPPSKRIFT på 18 store boller
NB! Boller er alt annet enn sunt, men det er veldig godt – og gir ofte en god opplevelse på tur eller til kaffen.
Bruk sleiv og håndkraft, da har du bedre kontroll på mengden mel.
13/6: Bollene ble veldig bra. Behold denne, når du ikke vil ha det ekstra fint (smør/sukker)

150 gr meierismør (variant 17/5-20: 75 gr smør + 75 gr brem., 13/6: 120 gr bremykt. + 30 smør)
1 ts kardermomme
vel 1 dl sukker (variant 17/5-20: 0,75 dl sukker + 0,25 dl sukrin. 13/6: 0,5 sukrin / 0,5 sukker)
1 egg
1 pk gjær
3 dl lett melk
8-10 dl hvetemel (bruk så lite som mulig). Mye mel gjør bollene harde, og ikke gode. Boller skal være lette og luftige.

1) Smelt smøret og tilsett melken. Varm til 37 grader.
2) Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett litt av sukkeret. (Sukkeret gjør at gjæren løser seg lettere).
xDSCN07343) Hell litt av væsken opp i bollen, og rør ut gjæren – slik at den løser seg helt opp.
4) Visp egg, og hell opp i så mye som mulig i bollen (MEN hold av litt til pensling). Rør i bollen med sleiv.
5) Tilsett sukker (+ sukrin) og kardermomme. Rør til alt sukkeret har løst seg opp.
6) Hell i mel, litt om gangen – rør og elt til deigen slipper bollen. PASS PÅ: at du ikke tar i mer mel enn akkurat passe – for mye mel gir hardere boller.
7) Elt deigen litt, men ikke for mye.
8) Strø litt hvetemel på deigen, slik at den ikke tørker ut under heving.

9) Sett lokk på bollen, eller legg plast over – og sett den på et lunt/varmt sted i 40 minutter.

10) Ha deigen ut på bakebordet, elt den litt – og del den i to like store emner.

11) Elt emne litt, og rull det til en pølse – som deles i 9 nye emner.
12) Hvert av de 9 emnene rulles i hendene til runde boller.
13) Plasser de 9 bollene på et stekebrett, med bakepapir. Dekk over med plast (gjerne en REN ubrukt plastpose som er splittet i to). Sett til etterheving i 25 minutter på et varmt sted (eller over damp).
Gjenta med det andre emne.
14) Sett ovnen på 240 grader (ca).

15) Pensle bollene med egg.
16) Sett midt i stekeovnen.
17) Stek på ca 240 grader i 8-10 minutter. Pass på tiden, denne avhenger av ovnen!!

Avkjøles på rist.
Legg i fryseren, når de har blitt helt kalde.

Boller med melk

 

Boller er godt til melk eller til varmt drikke.

Boller og brus er en gammel kjenning for barn.

Legg igjen en kommentar