Smultringer

xDSCN3896

God gammel oppskrift, etter min mor.

Oppskrift

Julen 2018: Kjevles og stekes lørdag 15/12. Ca 200 – 4 deiger (2 egg * 1) + (3 egg * 3). Brukte 9 timer. 240 smultringer. 2 1/2 kg smult. Eggedosisen var utfordring nr 1 – er miksmasteren god nok? Pass på tykkelsen. Noen ble litt tynne.

Julen 2017: Lagde 250 smultringer. Dette er for mange. Jan fikk ca 110 stk. (Stor boks = 84 + noe mer). Ca 200 er mer passende. Smelt smulten sakte på induksjonskomfyren først. Brukte 2 kg smult til 250 kaker.

40 stk (60 stk – oppdatert av mor des. 2016) ((100)) (((160)))  Trenger 2,5 kg smult til 160.
13.12.2017: Lagde først av 5 egg (bom!). Deretter av 2 egg og til slutt av 3 egg. Eggedosisen var utfordringen. Av 5 egg virker deigen seig. Burde vært lagd i 3 porsjoner = 40 + 60 + 60 = 160.

 

Deigen lages dagen før, og settes kjølig frem til utbaking og steking.
Utbakingen må skje i et kaldt rom!

Smultringemnene  settes på trefjøl, dekket med litt hvetemel, og settes kjølig frem til steking.

Smult kan begynne å brenne. Utfør derfor stekingen på et bord, uten noe brennbart rett over. Ha brannteppe eller lokk i umiddelbar nærhet. Vann må ALDRI helles i en brennende smultgryte – det gjør vondt betydelig verre.

2 egg  (3 egg)  ((4 egg))   En deig med 5 egg ble for mye, for miksmasteren min.

150 gr sukker (250 gr)  ((300 gr))

2 dl kremfløte (3 dl) ((4 dl))

1/2 dl lettmelk (1,2 dl)  ((1 dl))

ca 350 gr hvetemel (600 gr) ((700 gr))

1 ts kardemomme (1 1/2 ts)  ((2 ts))

1 t hjortetaksalt – blandes i melken (1 1/2 ts)  ((2 ts))

 

1 kg smult (ekte svinesmult – selges frossen) til 40 – 80 smultringer. Brukte i 2016 2,5 kg til 150 stk.

2 ruller hvite husholdningruller (2 eller 3 lags)

 

Fremgangsmåte – deig

A) Pisk eggene og sukker til godt sammen. Miksmaster.

B) Pisk fløten stiv. Miksmaster.

C) Bland hjortetaksaltet i melken. Må løses godt opp!!

D) Bland kardemommen med 250 (500 gr) ((1200)) gram av hvetemelet.

E) (A+ B) Bland den stivpiskede fløten inn i eggedosisen. Bruk hulsleiv eller slikepotte.

F) Tilsett melken (hvor hjortetaksaltet er tilsatt).

G) Sikt hvetemel (m/kardemomme) inn i blandingen – litt etter litt, mens du elter deigen lett med sleiv.

H) Tilsett ytterligere opp til 120 ((210-250)) gr hvetemel, mens du rører forsiktig. Pass på at deigen ikke blir seig.

La deigen stå kjølig natten over – ute eller i kjøleskap.’

 

Fremgangsmåte – utbaking 

Rommet hvor du baker ut må være kaldt! Alternativt får du problemer med utbakingen.

3/4 cm høye, når du baker ut.

Bruk en liten utstikker.

xDSCN3891

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte – steking 

Varm opp smultet (fra tint tilstand) på svak varme i jerngryte.

Smultet er klart når det bruser rundt en pinne du stikker ned i smultet.

Ha 6 – 7 smultringer i gryten samtidig.

xDSCN3887

Godt med kyndig hjelp.

Min mor, Ingebjørg Engebretsen, julen 2013 – 84 år.

Snu smultringene ofte .

Varm opp til 6, slå ned platen til 4,5.

 

 

 

 

 

xDSCN3889xDSCN3896

De ferdig stekte smultringene legges på husholdningspapir.

Papiret trekker til seg noe av smultet på smultringene.

NB! Skift papiret, når du ser det blir vått av smult (ofte)

 

 

 

 

Resultat av baksten 15/12-18: 240 smultringer

Comments are closed.