Kanelboller – sunnere variant

Kilde: https://www.smakfullhelse.no/post/sunnere-kanelboller

Litt justert (av meg) nedenfor.

Oppskrift på sunnere kanelboller:

Ca. 20 stk

Bollehev:

  • 1 dl lettkokte havregryn

  • 2 dl kokende vann

  • 1 dl rapsolje/flytende margarin

  • 1,5 dl vann

  • 2 dl lettmelk

  • 25 g ferskgjær

  • 2 ss vanlig sukker

  • 4 ss sukrin

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1 ts kardemomme

  • 7 dl sammalt fint hvetemel

  • 8 dl siktet hvetemel

Gjærbakst trenger litt» vanlig» sukker for å heve skikkelig, da sukker er mat for gjæren.

Fremgangsmåte

Bollehev: bland havregryn og vann i en kjele og kok opp. La det så stå noen minutter på lav varme. Ta det av platen slik at det kjøles litt ned.

*Bollehev bidrar til saftigere bakst

Varm opp melk og flytende margarin/rapsolje til 37 grader (kjennes lunkent ut på fingeren).
Smuldre gjær i bakebollen, tilsett sukkeret og hell over den varme melk- og margarinblandingen. Bland dette slik at gjæren fordeler seg fint i væsken. Tilsett de resterende ingrediensene og bollehev.
La elte i 15 minutter
Hev deigen i minst i 1 time eller til dobbel størrelse.

Kjevle ut til et rektangel som er ca. 1 cm tykk.
Smør på Bremykt, dryss over kanel og sukrin (til sammen 4 ss).
Rull sammen fra den lange siden til en ”pølse”.
Skjær 1,5-2 cm skiver og legg på et stekebrett.

La etterheve i en halvtime.

Stek på 220 grader over/undervarme i 8-10 minutter.

Comments are closed.