Brød – grovt

Utgangspunkt: https://www.matgodt.no/hjemmebakst/brod-grovt-og-fiberrikt/

Syntes det brødet var litt tungt.

Litt justert. Redusert Sammalt fin med 2 dl hvetemel + noe til utbaking. Det gjorde susen – veldig bra!

Ingredienser – 2 store (3 store)

  • l liter lunkent vann  (1 1/2 liter)
  • 2 ss rapsolje (3 ss)
  • 1 pk tørrgjær eller fersk gjær (1 1/2 pk)
  • 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2-3 timer   (3 dl)
  • 2 dl linfrø  (3 dl)
  • 2 dl kruskakli  (3 dl)
  • 2 dl havregryn  (3 dl)
  • 4 dl sammalt hvete grovmalt  (6 dl)
  • 6 dl sammalt hvete finmalt  (ca 9 dl)
  • ca 2 dl hvetemel (ca 3 dl)
  • Maks 3/4 ts salt  (1 1/2 ts salt)

Fremgangsmåte

Legg helkorn i lunket vann i minst 2 – 3 timer.
Gjerne over natten – MEN bruk da 6,5 dl sammalt hvetemel og 2,5-3 dl hvetemel.

Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann + salt og rør ut gjæren.
Ha i resten av vannet og oljen.
Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø og  kruskakli
Rør deretter i melet.

La deigen heve under et håndkle i 1/2-1 time.
Elt ut deigen, ha den i to (1) smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time.
Stek deretter i ovnen på 190°C  i ca. 50 minutter.

 

 

Comments are closed.